8 Aralık 2009 Salı

Tüp' te yüzde 80'e varan enerji tasarrufu


Mersin'de, baba ile oğulun geliştirdiği ocak, yüzde 80'e varan enerji tasarrufu sağlıyor, tencerede tavuğu 4 dakika gibi kısa sürede pişirebiliyor.

Mersin'de faaliyet gösteren Jüpiter Metal Sanayi'nin sahibi Abdulhalik Katar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllardır çeşitli modellerde ocak üretimi yaptıklarını söyledi.

Piyasada benzer ürünlerin çoğalması üzerine arayış içine girdiklerini belirten Katar, yeni ürün geliştirmek üzere makine mühendisi olan oğlu Mehmet Katar ile çalışarak, enerji tasarrufu sağlayan bir ocak geliştirdiklerini ifade etti.

''Mutfak Harikası'' adını verdikleri ocağın hem gaz hem de elektrik ile çalışabildiğini anlatan Katar, ''Hiçbir devlet desteği almadan geliştirdiğimiz ISO 9001 Kalite Belgeli ocak, yemek pişirmenin yanı sıra üzerinde ızgara yapılmasına ve yumurta pişirilmesine bile imkan sağlıyor'' dedi.

ENERJİ 4 DAKİKA SONRA KESİLİYOR
Katar, ocağın üstündeki özel yüzeyin çabuk ısınan ve ısıyı uzun süre tutan bor madeninin de bulunduğu çelik, krom gibi 13 farklı metalden üretildiğini, farklılığın da bu yüzeyden kaynaklandığını söyledi.

Enerji kesilse dahi depoladığı ısıyı uzun süre saklama özelliği bulunan metal yüzeyde ayrıca hamur işleri, et mangal, yumurta pişirilebildiğine dikkati çeken Katar, ''Elektrik ve tüple çalışma sistemini devreye sokan düğmeler ile ısı göstergesinin bulunduğu ocak, portatif olması nedeniyle her yere taşınabiliyor'' diye konuştu.

Ocağın yaptıkları hesaba göre yüzde 80'lere varan enerji tasarrufu sağladığını öne süren Katar, şöyle konuştu:

''Ocağın üzerindeki özel metalin ısısı ister gaz, ister elektrik ya da her ikisi kullanılarak 2 ile 4 dakikada, 250 dereceye kadar çıkarılıyor. Ardından ısınan metalin üzerine konulan tencerede tavuk 4 dakika gibi kısa sürede servise hazır hale geliyor. Pişim süresi daha uzun olan yemekler ise yaklaşık 1,5 saat daha ısısını koruyan ocakta pişmeye devam ediyor. Bu süreçte ocağın üstüne konulan yemek, taşmadan, yanmadan pişiyor. Ocağımız sağlıklı olmasının yanında bir ayda tüketilen bir tüpün ömrünü 6 aya kadar çıkarıyor. Ocakta sadece elektrik kullanıldığında ise faturada önemli miktarda tasarruf sağlıyor.''

Katar, geçmişte gaz ocak kullanılan evlere bugün fırınlı ocakların girdiğini hatırlatarak, gelecekte de her evde ürettikleri ocağın kullanılacağını iddia etti.

Katar, yeni sunumunu yaptıkları ürünlerine kısa sürede yurt dışından da ilgi geldiğini, bir Fransız firmanın kendileriyle ilgilendiğini kaydetti.
habertuk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder