14 Aralık 2009 Pazartesi

İşte Türk teknolojisi






İşte Türk teknolojisi Aselsan'dan uluslararası bir başarı. Kim demiş Türkiye teknoloji üretemez diye: İşte Türk mühendislerinin imza attığı dev başarı.


Aselsan, Uluslararası İnsansız Araçlar Yarışması MAGIC-2010'da ilk 10 takım arasına girmeyi başardı. Aselsan'ın öncülüğündeki ekip, yarışmada ilk 10'a girmeyi başarınca, 50 bin dolarlık ödül kazandı. 2010'daki finalde kazanacak takım, 750 bin dolara da kavuşacak.

İnsansız sistemleri ana faaliyet alanlarından birisi olarak belirleyen Aselsan, uluslararası İnsansız Araçlar Yarışması MAGIC-2010'da dünya çapında ilk 10 takım arasına girmeyi başardı ve 50 bin dolarlık ödül kazandı.

Avustralya ve Amerika Savunma Bakanlığı organizasyonları tarafından ortaklaşa düzenlenen yarışma için Aselsan'ın takım liderliğinde bir ekip oluşturuldu. "Kapadokya" adı verilen ekipte, Bilkent, Boğaziçi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi ile Amerika'dan Ohio State Üniversitesi yer aldı.

İnsansız kara aracı

Yeni nesil otonom insansız kara araçlarının geliştirilmesine öncülük eden yarışma, akıllı robotların insan müdahalesi olmadan, birbirleriyle haberleşerek bilinmeyen bir kentsel alanda keşif-gözetleme-istihbarat yapmasını, alanda bulunan tehlikeli maddeler ile düşman veya teröristlerin etkisiz hale getirilmesini sınırlı bir sürede gerçekleştirmeyi amaçlıyor. Finalist robotlar ve takımları, 8-13 Kasım 2010'da Avustralya'da Adelaide kentinde yarışacak. Bu yarışmayı kazanan takım ise 750 bin dolarlık ödülün sahibi olacak.

İlk 10'a kalanlar

MAGIC 2010'un, insansız araçlar alanında dünyanın en güçlü firmaları ve en başarılı üniversitelerinin katıldığı bir yarışma olduğunu ifade eden yetkililer, yarışmada ilk 10'a kalan takımların Türkiye ile birlikte ABD, Avustralya, Japonya ve Kanada'dan oluştuğunu belirtti. Aselsan, TSK'nın envanterine de benzer akıllı robotlar kazandırmayı hedeflediğini kaydetti.

Dışa bağımlılık azalacak

Kendi kendine karar

uçaak

İnsansız sistemlerin savunma ve güvenlik alanındaki yerinin her geçen arttığına işaret eden yetkililer, özellikle keşif, gözetleme, istihbarat, savunma ve lojistik destek gibi faaliyetlerin hızlı ve etkin bir şekilde ve personel kaybı vermeden yürütmek üzere kendi kendine karar verebilen insansız sistemlere ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. İnsanlar için rutin zor veya tehlikeli işleri gerçekleştirebilmeleri, görevin icrası sırasında korkma, çekinme ve yorulma gibi unsurlardan etkilenmemeleri nedeniyle insansız sistemlerin tercih edildiğini belirten yetkililer, ABD'nin 2015 yılına kadar ordusundaki ilgili unsurların üçte birini insansız yapma hedefi koyduğunu kaydetti.

Dışa bağımlılık azalır

Aselsan'da insansız sistemlere, "kendi kendine karar verme yeteneği" kazandırma çalışmaları sürdürülüyor. Bu konuda TSK'nın dışa bağımlılığını en aza indirecek ürün ve sistemler geliştirmeyi ana faaliyet alanlarından biri olarak belirleyen Aselsan, geleceğin savaş alanlarında yaygın bir şekilde kullanılacak robotlar üzerinde çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor.

ASELSAN: Gezgin

Gezgin

gezgin

ASELSAN tarafından üzerinde çalışma yürütülen diğer insansız kara aracı Gezgin, uzak mesafeden savunma ve gözetleme yapabilmesi için tasarlanıyor.

Paletli yapısıyla küçük bir tankı andıran Gezgin'de, dünyada henüz yeni geliştirilmekte olan insansız araçlarda uzaktan kablosuz silah kullanımını sağlayacak teknolojiler deneniyor.

Aracın üzerine yerleştirilebilecek robot kol, termal gözetleme ve lazer hedef işaretleme sistemleri ile tehlikeli görevler, uzaktan yerine getirilebilecek.

ASELSAN: Kaşif

Kaşif

ASELSAN'ın üzerinde çalıştığı bir diğer insansız sistem ise birliklerin keşif gözetleme yeteneğini kilometrelerce uzağa taşıyabilecek olan ve "Kaşif" adı verilen balonlu keşif gözetleme sistemi.

Bu sistem, yere sabitlenen balon üzerine yerleştirilerek, gece ve gündüz yüksek irtifadan hareketleri tespit edebilecek.

Kaşif, karakol gibi yerleşik alanlarda tepe arkalarını ve çevreyi gözetleyerek otomatik hareket tespiti yapabilecek. Ayrıca bu görüntüleri ve koordinatları diğer insansız sistemlere iletebilecek.

ASELSAN: Denizci ve ASELSAN: İzci

Denizci

denizci

ASELSAN, liman ve boğazlarda keşif, gözetleme ve istihbarat gibi görevleri yapması için de "Denizci"yi tasarlıyor.

Uzaktan kontrol edilebilen insansız su üstü aracı "Denizci", hedefe ulaştığında üzerinde yer alan sonar, radar, termal kamera gibi cihazlarla elde ettiği verileri komuta merkezine aktarabilecek.

İzci

ASELSAN'ın üzerinde çalıştığı insansız sistemlerden birini "İzci" aracı oluşturuyor. Özellikle sınır güvenliğinin sağlanması, keşif, gözetleme ve lojistik hizmetlerde kullanılması amacıyla tasarlanan "İzci", uzaktan komuta edilebiliyor. Gece ve gündüz çevre gözetlemesi yapabilen, üzerine silah monte edilebilen ve topladığı verileri merkeze iletebilen İzci aracına, otomatik insan tanıma ve otomatik hedef takibi gibi yeteneklerin kazandırılması için çalışmalar yapılıyor.

İşte Türk teknolojisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder