8 Aralık 2009 Salı

İncecik Pil


Günümüz teknolojilerindeki incelme modasına piller de ayak uydurdu. 1 milimetreden daha ince, 1 gramdan daha hafif ve ipek baskı (serigrafi) tekniğiyle üretilebildikleri için daha hesaplı piller geliyor.

İnce piller, bankacılık işlemlerinde gerekli olan bilgileri (vergi numarası gibi) banka kartında saklayıp istenildiğinde kart üzerindeki bir göstergeden veren bir sistem için elektronik nano sistemler üzerine çalışan bilim insanlarınca geliştirilmiş. Araştırmacılar, seri üretimde pillerin tanesini 15-20 kuruştan daha ucuza mal etmeyi hedeflediklerini söylüyorlar.

Araştırmacılar pilin değişik tabakalardan oluştuğunu ve bu katmanlara arasında çinko bir anot ile manganez bir katot bulunduğunu belirtiyorlar. Pil çinko ve manganezin birbiriyle kimyasal tepkimesinden elektrik elde ediyor. Kimyasal tepkimeler sonunda anot ve katot zamanla harcandığından pilin kullanım alanı olarak çok seyrek kullanılan ya da tebrik kartları gibi sınırlı ömrü olan kartlar öneriliyor. Geleneksel pillerden oldukça farklı olan bu ince pilin cıva içermediği için doğa dostu olduğu da açıklanıyor. 1,5 V’luk bu pillerden bir kaçını kullanarak 3 V, 4,5 V ve 6 V’luk akımlar da elde edilebiliyor. Laboratuarda üretimi yapılan pillerin seri üretimine bu yıl sonunda geçileceği söyleniyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder