4 Aralık 2009 Cuma

Her Bebeğe e-posta Adresi


'Anaposta Projesi'kapsaminda,her çocuk doğar doğmaz nüfus cüzdaninda yazili bir posta adresine sahip olacak.ANKARA - BTK Başkani Acarer,'Anaposta Projesi'kapsaminda,her çocuğun doğar doğmaz nüfus cüzdaninda yazili olan bir posta adresine sahip olacağini bildirdi.

Bilgi Teknolojileri ve Iletişim Kurumu (BTK) Başkani Tayfun Acarer,''yerli arama motoru'' kurulmasina yönelik çalişmalari 2010 yilinda tamamlamayi hedeflediklerini ve ''Anaposta Projesi'' kapsaminda,her çocuğun doğar doğmaz nüfus cüzdaninda yazili olan bir posta adresine sahip olacağini bildirdi.

BTK Başkani Acarer,''Youtube'' ve ''Google'' başta olmak üzere mevcut tüm arama motorlarinin yabanci kaynakli olduğunu hatirlatarak,''Bu nedenle, şu andaki internet yoluyla yapilan her türlü haberleşme yabanci ülkelere gidiyor,oralardan geri geliyor.Işin bu açidan bir güvenlik tarafi var'' dedi.

Mevcut yabanci arama motorlarinin Türkiye'nin ihtiyaçlarina cevap vermediğini,ülke hassasiyetlerine zaman zaman duyarsiz kaldiğini ifade eden Acarer,Türkçe karakterlerden kaynaklanan sikintilar da yaşandiğini dile getirdi.

Acarer,şunlari kaydetti:

''Yerli arama motorunun kurulmasina yönelik çalişmalari 2010 yilinda tamamlamayi hedefliyoruz.

Çalişmalarimizi,üniversitelerin yani sira işletmecilerle birlikte sürdürüyoruz.Yerli arama motorunun Türkiye'nin yani sira Türk cumhuriyetleri ile Islam ülkelerinde de çok tutulacağini ve bu ülkelerin bizim arama motorumuza çok daha fazla güveneceğini düşünüyorum.''

E-POSTA NÜFUS CÜZDANINA YAZILACAK
Yerli arama motoru kurulmasi çalişmalari kapsaminda''Anaposta Projesi''ni de yürüttüklerini anlatan Acarer,şöyle konuştu:"Proje kapsaminda,70 milyon vatandaşimizin her birine 10 GB mail kotasi olan bir elektronik posta adresi verilebilecek. Her çocuk doğar doğmaz nüfus cüzdaninda yazili olan bir posta adresine sahip olacak.70 milyon kişinin TC kimlik numarasi eşleşmesi seviyesinde kullanilabileceği bir mobil ağ sağlanmiş olacaktir.Yahoo,Hotmail,Gmail gibi yabanci ve güvenli olmayan posta adresleri ve ağlari kullanilmamiş olacak.Islam ülkeleri ile Türk cumhuriyetleri,Türkiye'nin posta altyapisini tercih edeceklerinden,uluslararasi büyük bir ağ ve internet haberleşme ortami sağlanmiş olacak.''

Projenin yazilim altyapisinin tamamlandiğina ve test uygulamalarinin başlatildiğina dikkati çeken Acarer,''Bu ölçekte geliştirilecek bir projenin uygulamaya sunulmasi ve ulusal bir e-posta altyapisinin kurulmasi,teknik,ekonomik ve soysal açidan ülkemize büyük prestij ve kazanimlar sağlayacak'' dedi.

YOUTUBE'DAN TÜRKÇE VERSIYON ISTENDI
Youtube internet sitesine erişimin 17 Ocak 2008'de Ankara 12.Sulh Ceza Mahkemesinin karariyla ''Atatürk'le ilgili özel bir kanun'' nedeniyle engellendiğini hatirlatan Acarer,söz konusu engellemenin kaldirilmasi için Youtube yetkilileri ile pek çok görüşme yapildiğini söyledi.

Görüşmelerden 3'üne Ulaştirma Bakani Binali Yildirim'in da katildiğini ifade eden Acarer,''Bu görüşmelerde,Türkiye'ye özgü,Türkçe bir versiyon geliştirmesi gibi çok makul öneriler getirildi. Son görüşmenin üzerinden 3 ay geçmesine rağmen,Youtube'dan ses seda çikmadi.Youtube'un bu konuda adim atmasini, çözüm önerisi getirmesini bekliyoruz'' diye konuştu.Acarer, Youtube'un 22 ülke için o ülkelerin dilinde özel versiyonlar geliştirdiğini de kaydetti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder