8 Aralık 2009 Salı

CD ve DVD kopyalamaya son


Bilkent Yerleşkesi'ndeki Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM) Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Enstitüsü araştırmacıları, CD ve DVD'lerin kopyalanmasının önüne geçecek bir şifre sistemi geliştirdi.

KOPYALANAMAYACAK
Çalışmada geliştirilen nanoteknoloji tabanlı parmak izine dayalı kripto sistemi ile korunan DVD ve CD'ler hiç bir koşulda kopyalanamayacak.

Çalışmanın yapıldığı UNAM araştırmacılarından Yrd. Doç. Dr. Aykutlu Dana, yaptığı açıklamada korsanla mücadele için pek çok araştırma kuruluşunun DVD ve CD'lerin kopyalanmasının önüne geçecek yöntemler üzerinde çalıştığını anlattı.

KAYITLI VERİ SİNYALLERİ
Dr. Dana, UNAM asosiye üyesi olan ve Worcester Polytechnic Universitesinde (WPI) veri güvenliği laboratuvarının yöneticisi Doç. Dr. Berk Sunar'ın ekibi ile birlikte gerçekleştirdikleri çalışmanın sonunda DVD ve CD'lerin nano boyutlu yapılarında var olan ve parmak izine çok benzeyen bir şifreleme sistemini ortaya çıkardıklarını bildirdi. Bu şifreleme sisteminin normal bir CD ya da DVD okuyucusu ile okunabildiğini ortaya koyduklarını anlatan Aykutlu Dana sözlerini şöyle sürdürdü: “DVD ve CD'lerde kayıtlı veri sinyalleri, okuyucu tarafından alındığında her bir DVD ya da CD'nin parmak izi ortaya çıkıyor. Bu bilgi, kopyalamanın engellenmesinde büyük yarar sağlıyor. Çalışmamız tamamlandığında DVD ve CD'lerin yapılarındaki parmak izi, algoritmalar yoluyla okunabilir duruma gelecek. Ayrı ayrı her bir DVD ve CD'nin parmak izi lazer tarafından okunabilecek. Yani DVD ya da CD her açıldığında bir şifreleme sistemi devreye girecek ve böylece fiziksel bir durum nedeniyle bunların kopyalanması neredeyse imkansızlaşacak.”

Dr. Aykutlu Dana, bu tekniğin, CD sürücülerinin üretiminde aygıta eklenecek küçük bir entegre devre ile uygulamaya geçebileceğini bildirerek, kopyalamayı fiziksel olarak engelleyecek bu çalışmada korsanla mücadelede de önemli adımlar atılabileceğine işaret etti.

Çalışma ile ilgili ABD'de Berk Sunar'ın bulunduğu WorcesterPolytechnic Üniversitesi üzerinden patent başvurusu yapıldığını bildiren Dana, çalışmanın da “CD's have fingerprints too” adıyla SpringerLecture Notes in Computer Science'da yayımlandığını belirtti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder