19 Aralık 2009 Cumartesi

Bilim dünyasında bir ilk


Bilim insanları ilk kez bir derin deniz volkanının patlamasına şahit oldu.


Büyük Okyanusun 1220 metre derinliğindeki volkandan erimiş lavlar akarken filme alan bilim insanları bunu, "büyük bir jeolojik keşif" olarak nitelendirdiler.

Patlama, denizaltına bırakılan bir robotun mayıs ayında Samoa yakınlarındaki gezisi sırasında oldu ve bu esnada kaydedilen görüntüler bugün San Fransisco'daki bir jeofizik konferansında gösterildi.

Bilim insanları, robotun görevi sırasında çekilen görüntülerle topladığı veri ve örneklerin, okyanus yüzeyinin nasıl oluştuğu ve tektonik plakalar birbirine doğru kaydığında yeryüzünde neler olup bittiğine ışık tutacağını umuyorlar.

Patlamanın görüntüsünün olağanüstü olduğu, kırmızı parlak renkteki magmanın soğuk suyla karşılaşır karşılaşmaz donduğu ve siyah kayaların deniz yatağına doğru kaydığı belirtildi.

Derin deniz volkanının patlamasını izlemek 25 yıl aldı. Bilim adamları derin deniz volkanlarını etraflıca araştırmışlar ancak şimdiye kadar patlamasına tanık olamamışlardı.

Misyonun başındaki okyanus bilimcisi Joseph Resing, geçen sene bölgede volkanik maddelere rastlamış ve buradaki volkanın patlamak üzere olduğunu tespit etmişti. Bunun üzerine mayıs ayında bölgedeki denizin dibine Jason adı verilen robot gönderildi.

Dünyadaki volkanik aktivitenin yüzde 80'i denizde oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder