8 Aralık 2009 Salı

Bilim adamları insan derisi üretti


Üretilen insan derisi özellikle büyük yanıklar sonrası acil uygulamaya imkan vereceği belirtildi.Fransız bilim adamları, insan embriyonu kök hücreleri kullanarak, derinin üst katmanı 'epidermin' tamamını oluşturmayı başardı.

İngiliz bilim dergisi The Lancet'in cumartesi yayınlanacak sayısında yer alan araştırmaya göre, özellikle büyük yanıklarda acil uygulama imkanı bulunacak buluşun ilk aşamasında, araştırmacılar, insan cenini kök hücrelerinden deri hücreleri (keratinosit) elde etti.

Bu keratinositten daha sonra laboratuvar ortamında en üst katmanı da dahil tüm katmanlarıyla bir epiderm oluşturmayı başardı. Fransız bilim adamları, araştırmalarının bu aşamasında, "bunun normal bir epiderm olduğunu teyit etmeye" olanak sağlayacak dermatoloji alanında uzman bir biyoteknoloji şirketiyle işbirliği yaptı.



Fransız araştırmacılar, son aşamada da İspanyol meslektaşlarıyla fareler üzerinde emplantasyon tekniği uyguladılar ve laboratuvarda geliştirilen epiderm farelere nakledildi.

Çalışmalara başkanlık eden ekibin başkanı Marc Peschanski, deriyi farelere naklettikten sonra üç ay beklediklerini ve derinin üç kere yenilendiğini, zira insan derisinin her ay kendini tamamen yenilediğini belirterek, "Çalışmamızın insanlarda uygulanmasına geçmek için bir transfer teknolojisi çalışması başlatmamız gerek" diye konuştu.

Fransız bilim adamı, herşey yolunda giderse bu tekniğin insanlarda uygulanmasına 2011 sonunda geçilebileceğini tahmin ettiklerini belirtti.
ensonhaber.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder